Pioneer DSP-soitin Standard Mode & Network Mode

Teksti: Pasi Kalliojärvi / Powerset Oy

Alla ohjeet miten Standard Mode sekä Network Mode -tiloilla varustettua Pioneer DSP-soitinta kannattaa käyttää erilaisten laitteistojen kanssa.


Network Mode -tila

Network Mode -tilassa soittimessa on 3-tie aktiivisuotimet ja linjalähdöt subbarille + keskiäänille + diskanteille. Uusimmissa Pioneer DSP-soittimissa kanavat menevät alla olevalla tavalla.

Etu -lähdöt = Diskantti -lähdöt ( ”High/Front” )

Taka -lähdöt = Keskiääni -lähdöt ( ”Mid/Rear” )

Tämä ei kosketa Pioneer DEH-80PRS mallia joka on ollut myynnissä yli 10 vuotta.

HUOM!!!
Pioneerin Network Mode -tilalla varustettujen DSP-soittimien ”High/Front”-lähtöjen ylipäästösuodin on NW -tilassa ”lukittu” diskanttien vaurioitumisen estämiseksi. Diskanttien ylipäästöä ei saa ohitettua vaan minimi jakotaajuus on 1.25kHz ja minimi jakojyrkkyys 6dB/oct. Sen takia soitin ei sovellu Network Mode -tilassa käytettäväksi laajakaistojen kanssa.


Aktiivinen 2-tie erillissarja + subbari (Network Mode -tila)

Aktiivisen 2-tie erillissarjan keskiäänien signaali otetaan soittimen ”Mid/Rear” -lähdöistä. Keskiäänien ylipäästö tehdään soittimen ”Mid/Rear”-lähtöjen ylipäästösuotimella (Mid HPF) ja niiden alipäästö tehdään soittimen ”Mid/Rear”-lähtöjen alipäästösuotimella (Mid LPF). Diskantit tulevat soittimen ”High/Front”-lähtöjen perään ja niiden ylipäästö tehdään soittimen ”High/Front”-lähtöjen ylipäästösuotimella (High HPF). Subbari tulee soittimen ”Low/Subwoofer”-lähtöjen perään ja sen alipäästö tehdään soittimen ”Low/Subwoofer”-lähtöjen alipäästösuotimella (Low LPF).


Aktiivinen 3-tie erillissarja + subbari (Network Mode -tila)

Aktiivisen 3-tie erillissarjan midbassojen ja keskiäänien signaali otetaan soittimen ”Mid/Rear” -lähdöistä. Soittimen ”Mid/Rear”-lähtöjen ylipäästösuotimella (Mid HPF) tehdään midbassojen ylipäästö ja sen alipäästösuotimella (Mid LPF) tehdään keskiäänien alipäästö. Midbassojen alipäästö ja keskiäänien ylipäästö pitää tehdä vahvistimien suotimilla. Laitteiston vahvistimet pitää siis valita siten että niillä saa tehtyä midbassojen alipäästön ja keskiäänien ylipäästön. Diskantit tulevat soittimen ”High/Front” -lähtöjen perään ja niiden ylipäästö tehdään soittimen ”High/Front”-lähtöjen ylipäästösuotimella (High HPF). Subbari tulee soittimen ”Low/Subwoofer”-lähtöjen perään ja sen alipäästö tehdään soittimen ”Low/Subwoofer”-lähtöjen alipäästösuotimella (Low LPF).


Standard Mode -tila

Standard Mode -tilassa soittimessa on 2-tie suotimet eli alipäästö subbarille ja ylipäästöt etu- ja takakanaville. Linjalähdöt on subbarille + etukaiuttimille + takakaiuttimille


Erillissarja edessä + takakaiuttimet + subbari (Standard Mode -tila)

Eteen asennetun erillissarjan signaali otetaan soittimen ”High/Front”-lähdöistä ja niiden ylipäästö tehdään ”High/Front”-lähtöjen ylipäästösuotimella (Front HPF). Takakaiuttimien signaali otetaan soittimen ”Mid/Rear”-lähdöistä ja niiden ylipäästö tehdään ”mid/Rear”-lähtöjen ylipäästösuotimella (Rear HPF). Subbari tulee soittimen ”Low/Subwoofer”-lähtöjen perään ja sen alipäästö tehdään soittimen ”Low/Subwoofer”-lähtöjen alipäästösuotimella (Low LPF).


Laajakaistoilla varustettu aktiivinen 2-tie etupää + subbari (Standard mode -tila)

Pioneer DSP-soittimet soveltuvat soittimeksi myös täysaktiiviseen järjestelmään johon kuuluu subbari/t + midbassot + laajakaistat. Tuolloin soitinta joutuu käyttämään Standard Mode -tilassa, koska Network Mode -tilassa diskanttilähdössä oleva minimi ylipäästö on liian korkea laajakaistoille. Standard Mode -tilassa soittimesta löytyy subbarin alipäästö + midbassojen ylipäästö. Midbassojen alipäästö ja laajakaistojen ylipäästö pitää tehdä vahvistimien jakosuotimilla. Laitteiston vahvistimet pitää valita siten että vahvistimien jakosuotimilla saa tehtyä midbassojen alipäästön ja laajakaistojen ylipäästön.


Puoliaktiivinen 3-tie erillissarja + subbari (Standard Mode -tila)

Jos soitinta käytetään STD-tilassa puoliaktiivisen (midbassot aktiivisina) 3-tie erillissarjan kanssa niin midbassojen signaali otetaan soittimen ”High/Front”-lähdöistä. Midbassojen ylipäästö tehdään soittimen ”High/Front”-lähtöjen ylipäästösuotimella (Front HPF). Midbassojen alipäästö tehdään vahvistimen alipäästösuotimella. Yläpään (keskiäänet+diskantit) signaali otetaan soittimen ”Mid/Rear”-lähdöistä. Keskiäänien ylipäästö tehdään joko soittimen ”Mid/Rear”-lähtöjen ylipäästösuotimella (Rear HPF) tai vahvistimen ylipäästösuotimella riippuen käytettävästä jakotaajuudesta. Keskiäänen ja diskantin välinen jako tehdään passiivisuotimen avulla. Subbari tulee soittimen ”Low/Subwoofer”-lähtöjen perään ja sen alipäästö tehdään soittimen
”Low/Subwoofer”-lähtöjen alipäästösuotimella (Low LPF).


Aktiivinen 3-tie erillissarja + subbari (Standard Mode -tila)

Jos soitinta käytetään Standard Mode -tilassa aktiivisen 3-tie erillissarjan kanssa niin midbassojen signaali voidaan ottaa soittimen ”High/Front”-lähdöistä. Midbassojen ylipäästö tehdään soittimen ”Mid/Front”-lähtöjen ylipäästösuotimella (Front HPF). Midbassojen alipäästö tehdään vahvistimen alipäästösuotimella. Yläpään (keskiäänet+diskantit) signaali otetaan soittimen ”Mid/Rear”-lähdöistä. Keskiäänien ylipäästö tehdään joko soittimen ”Mid/Rear”-lähtöjen ylipäästösuotimella (Rear HPF) tai vahvistimen ylipäästösuotimella riippuen käytettävästä jakotaajuudesta. Keskiäänien alipäästö ja diskanttien ylipäästö tehdään vahvistimien suotimilla ja siten vahvistimissa tarvitsee olla riittävän laaja-alaiset suotimet kyseisten jakojen tekemiseen. Subbari tulee soittimen ”Low/Subwoofer”-lähtöjen perään ja sen alipäästö tehdään soittimen ”Low/Subwoofer”-lähtöjen alipäästösuotimella (Low LPF).


Copyright © Powerset OY / Pasi Kalliojärvi. All rights reserved.