Pioneer DSP-soitin perussäädöt

Teksti: Pasi Kalliojärvi / Powerset Oy

Tämä ohjesivu on tehty helpottamaan asiakkaidemme Pioneer DSP-soittimen käyttöönottoa. Yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa soittimen säätöjen tekemiseen ei ole. Tämä ohje kuvastaa ainoastaan tapaa jolla itse teen Pioneer DSP-soittimien perussäädöt. Tämä ohjesivu koskettaa peruslaitteistoa johon kuuluu etukaiuttimet + takakaiuttimet + subwoofer.


Alkuasetukset
Kun ensimmäistä kertaa käynnistät soittimen niin soitin pyytää tekemään alkuasetukset. Valitse ne alla olevalla tavalla.

LANGUAGE / Valitse ENG ( = Englanti )

CLOCK SET / Aseta kellonaika

FM STEP / Valitse 50

SPEAKER MODE / Valitse STANDARD ( = Standard Mode )

Audio-valikko
Kaikki Pioneer soittimen Audio säädöt tehdään Audio-valikossa.

EQ SETTING
Valitse FLAT eli kaikki taajuuskorjaukset pois.

Taajuuskorjausten aiheuttama tehontarpeen kasvu menee logaritmisesti eikä lineaarisesti. Eli tietylle taajuudelle tehdyn taajuuskorjauksen aiheuttama tehontarpeen kasvu kyseisellä taajuudella menee alla olevien esimerkkien tapaan.

+3dB = 2 x teho
+6dB = 4 x teho
+9dB = 8 x teho
+12dB = 16 x teho

Taajuuskorjaukset aiheuttavat monesti sen että vahvistinta yliohjataan rajusti ja sen vuoksi vahvistimesta ulostuleva signaali menee särölle. Jos näin pääsee käymään niin särö luultavimmin polttaa vahvistimen perässä olevien kaiuttimien puhekelat. Palanut kaiuttimen puhekela ei ole koskaan takuunalainen vika koska se johtuu käyttäjän tekemästä käyttövirheestä. Joko elementille on mennyt liikaa tehoa tai sitten sitä on soitettu säröllä. Kumpikin aiheuttaa elementin puhekelan ylikuumenemisen ja lopulta palamisen.

D BASS
Valitse OFF. Tämä on matalilla taajuuksilla oleva taajuuskorjaus joka pitää olla pois päältä samasta syystä joka on yllä EQ Setting -kohdassa selitetty.

LOUDNESS
Valitse OFF. Tämä on matalilla ja korkeilla taajuuksilla oleva taajuuskorjaus joka pitää olla pois päältä samasta syystä joka on yllä EQ Setting -kohdassa selitetty.

SUBWOOFER
Valitse ON. Soittimen subwoofer lähtö kytketään päälle tästä.

Subwooferin vaihe
Kannattaa aina testata kummassa vaiheessa subbarin saundi yhtyy paremmin etupään saundiin.

NOR = Normal = 0°

REV = Reverse = 180°

POSITION
Valitse FRONT LEFT eli kuskin paikka. Aikaviivesäädöt menevät päälle kun teet tämän valinnan.

TIME ALGNMNT
Valitse CUSTOM.
( TIME ALGNMNT = Time Alingnment = Aikaviivesäädöt )

Pioneer DSP-soittimien aikaviiveistä on hyvä sisäistää alla oleva asia.

Minimi aikaviive = 350cm

Maksimi aikaviive = 0cm

Alla hyvät perus aikaviiveet joilla pääset alkuun.

FRONT L = 0
FRONT R = 45
REAR L = 0
REAR R = 45
SUBWOOFER = 350

Useimmiten laitteistojen subbarin toisto on pahasti jäljessä etupäätä. Sen vuoksi laitan aina aluksi lähimmälle kaiuttimelle eli vasemmalle etukaiutimelle maksimi aikaviiveen (= 0cm) ja subille minini aikaviiveen (= 350cm) jotta etupään ja subin välille jää mahdollisimman paljon säätövaraa.

CROSSOVER
Crossover eli jakosuodin. Pioneer soittimesta löytyy etu- ja takakaiuttimille on ylipäästösuodin ( HPF = High Pass Filter) ja subbarille alipäästösuodin ( LPF = Low Pass Filter ). Sopiva pääkaiuttimien ylipäästö useimmiten on 63Hz ja jakojyrkkyys 24dB/oct. Sopiva subbarin alipäästö on monesti 50Hz ja jakojyrkkyys 24dB/oct.

FRONT / HPF / 63Hz / -24

REAR / HPF / 63Hz / -24

SUBWOOFER / LPF / 50Hz / -24

SPEAKER LEVEL
Speaker level eli kaiutintasojen säätö. Kaiutintasojen säätö riippuu siitä jäävätkö etu- ja takakaiuttimet soittimen sisäänrakennetun vahvistimen perään vai tuleeko niille oma erillinen vahvistimensa.

Jos etu- ja takakaiuttimet jäävät soittimen sisäänrakennetun vahvistimen perään niin Speaker Level -säätöä kannattaa käyttää limitterinä etu- ja takakaiuttimelle. Etu- ja takakaiuttimien tasoa tiputetaan niin paljon että soittimen Volumen uskaltaa vääntää täysille ja jättää siihen ilman että minkään kaiuttimen signaali menee särölle ja tarvitsee pelätä minkään kaiuttimen hajoamista. Yleensä niiden säätö on tuolloin ollut noin -7dB – -9dB.

Jos etu- ja takakaiuttimille tulee erillinen vahvistin niin sitten sopiva taso on 0dB.

Subwooferin taso kannattaa säätää täysille eli +10dB silloin kun subwoofer vahvistimen GAIN-säätöä on tekemässä ja etsimässä sitä subwoofer maksimissaan kestää. Tuo säätö tiputetaan sitten normaalisti kuunnellessa sille tasolle miten lujaa haluaa subin soivan.

Soittimen volume pitää pystyä vääntämään täysille sen takia että soitin antaa linjalähtöönsä maksimi ulostulo jännitteensä – useimmiten 2V – vasta volumen ollessa täysillä. Kun volumen tasoa tiputtaa niin linjajännitteen taso tippuu logaritmisesti ( 2V –> 1V –> 0.5V –> 0.25V ) ja sen takia linjalähdön taso on todella surkea jos soitin on väärin säädetty ja volumea ei pysty vääntämään täysille.

SAVE SETTINGS
Kun kaikki säädöt on tehty niin sitten ne kannattaa tallentaa.

Nyt on soittimen perussäädöt tehty. Nautinnollisia kuunteluhetkiä!


Copyright © Powerset OY / Pasi Kalliojärvi. All rights reserved.