Pioneer autosoittimien kytkentäohje

Teksti: Pasi Kalliojärvi / Powerset Oy

Alla oikeaoppiset kytkemisohjeet Pioneerin autosoittimen asennukseen jotta vältytään soittimen RCA linjamaadoituksen 3A suojasulakkeen polttamiselta. Suojasulake on soittimen maafolioiden suojana jotta ne eivät pala poikki siinä tapauksessa että johdotuksen aikana on tehty jotain väärin ja vahvistimet yrittävät ottaa maansa RCA-johtojen välityksellä soittimen kautta. Soittimen suojasulakkeen polttaminen ei ole koskaan takuunalainen vika koska se johtuu soitinta asentaneen tekemästä asennusvirheestä.


  1. Kytke vahvistimien maapiuhat tukevasti valitsemaasi maadoituspisteeseen josta on maalit hiottu pois kunnollisen maakontaktin aikaansaamiseksi. Maadoitukseen käytettävä liitin pitää siis asentaa tukevasti puhdasta peltipintaa vasten. Kun olet tehnyt maadoituskytkennän kannattaa kytkennän ympärillä oleva puhtaalla peltipinnalla oleva alue suojata esim. maalilla ruostumisen estämiseksi.
  2. Kytke maapiuhat tukevasti kiinni vahvistimien maadoitusliittimiin.
  3. Kytke vahvistimien päävirtakaapelit tukevasti kiinni vahvistimien virtaliittimiin. Kytke myös vahvistimien herätysvirtakaapelit vahvistimien herätysvirtaliittimiin ja kaiutinkaapelit vahvistimien kaiutinulostuloihin. ÄLÄ KYTKE RCA-KAAPELEITA VAHVISTIMIIN!!!
  4. Kytke soittimen maa ja virtakaapelit sekä vahvistimet herättävä herätysvirtakaapeli. ÄLÄ KYTKE RCA-KAAPELEITA SOITTIMEEN!!!
  5. Kun kaikki virtaliitännät on tehty laita päävirtakaapelin välissä oleva pääsulake paikalleen.
  6. Kytke tässä kohtaa soitin päälle noin puolen minuutin ajaksi. Tällöin vahvistimetkin käynnistyvät soittimen herätteen ohjaamana ja vahvistimien konkat pääsevät lataantumaan. Lopuksi sammuta soitin jotta vahvistimetkin menevät pois päältä.
  7. Kytke RCA-kaapelit tukevasti kiinni vahvistimien RCA -sisääntuloihin.
  8. Kytke RCA-kaapelit tukevasti kiinni soittimen RCA -linjalähtöihin.
  9. Laita soitin päälle ja kuuntele haluamaasi musiikkia.

Pioneer soittimen RCA-linjamaadoituksen 3A suojasulake palanut?

Jos sinulla on Pioneer soitin ja häiriöitä ulostulevassa signaalissa niin saat yleismittarin avulla helposti tarkistettua onko Pioneer soittimesi RCA linjamaadoituksen 3A suojasulake palanut.

Irroita soittimesi autosta ja mittaa yleismittarin impedanssi mittauksella RCA-liittimen ulomman kontaktipinnan (signaali maa) ja soittimen rungon välisen vastus. Jos mittari näyttää vastuksen olevan lähes nolla Ohmia sulake on kunnossa. Jos vastus on ääretön niin sulake on rikki.


Copyright © Powerset OY / Pasi Kalliojärvi. All rights reserved.