Helix tai Match DSP & Rear Fill

Teksti: Pasi Kalliojärvi / Powerset Oy

Tämä ohjesivu on suomennos www.diymobileaudio.com -keskustelupalstalta löytyvästä SkizeR -nimimerkin kirjoittamasta How To: Rear Fill With Helix DSP -postauksesta. Kyseisen säätötavan SkizeR oli oppinut ErinH nimimerkin rakennusblogista. Alla linkki SkizeR postaukseen www.diymobileaudio.com -palstalle.

www.diymobileaudio.com / How To: Rear Fill With Helix DSP

Tässä suomentamassani ohjeessa käytän esimerkkinä Audiotec Fischer DSP PC Tool -säätöohjelman Match UP 7DSP -mallin IO -valikkoa, koska Match UP 7DSP on myydyin DSP vahvistin mallimme.

Asiakkaillamme on paljon Match DSP vahvistimia ja Helix DSP prosessoreita autoissaan ja sen takia päätin tuon ohjeen suomentaa ja lisätä Ohjeet -sivullemme. Tämän ohjesivun avulla asiakkaamme pääsevät halutessaan helposti kokeilemaan miten tuo Rear Fill -säätö heidän autoissaan toimii. Ja tätä voi siis kokeilla minkä merkkisessä autossa tahansa jossa takakaiuttimet on Match tai Helix DSP-vahvistimen tai Helix DSP-prossun perässä.

Yli 20 vuotta tuntemani kaverini ja pitkän linjan autohifisti oli tehnyt kaverinsa F10 Bemarin Match UP 7BMW -vahvistimeen Rear Fill -säädöt auton orkkistakakaiuttimille tuon www.diymobileaudio.com -palstalla olevan ohjeen mukaan. Subbareina kyseisessä Bemarissa on AI-Sonic BMW-SW8 ja etupäänä Ground Zero GZCS 100BMW-B. Itsekin pääsin kyseistä Bemaria kuuntelemaan ja tykkäsin auton saundista.

Kaverini oli aika paljon erilaisia säätöjä BMW:ssä testaillut ja kertoi alla olevat ohjearvot Rear Fill säädöille joilla kannattaa lähteä testaamaan.

  • Valitse aikaviiveiden säätötavaksi (Time Alignment Method) viive tila (Delay Mode)
  • Oikealle etukaiuttimille minimi aikaviive 0.00cm (0.00ms)
  • Vasemman etukaiuttimen aikaviiveeksi etäisyysero oikeaan etukaiuttimeen. (esim. 45.33cm / 1.33ms)
  • Rear Fill kaiuttimille aikaviivettä maksimit mitä prossusta löytyy (424.29cm / 12.48ms / UP7)
  • Bassojen aikaviiveeksi etäisyysero oikeaan etukaiuttimeen.
  • Rear Fill kaiuttimien taso 6-9dB etupäätä pienempi
  • Rear Fill kaiuttimien Ylipäästö 200-400hz
  • Rear Fill kaiuttimien Alipäästö 3-6kHz

1. Tältä näyttää Match UP 7DSP -mallin IO -valikon Main Routing -valikko perussäädöillä kun etulähtöihin menee etupään signaalit, takalähtöihin menee takapään signaalit ja subbarikanaviin menee etupään vasemman ja oikeanpuolen signaalit. Lähtöön halutut signaalit vedetään vasemmasta reunasta ottamalla hiiren vasemmalla napilla kiinni halutusta INPUT:ista ja vetäällä se Routing -seinälle. Kanavaan kuulumattomat INPUT:it saa poistettua Routing -seinältä hiiren oikealla napilla klikkaamalla.


2. Seuraava askel Rear Fill -säätöä tehdessä on lisätä vasempaan takalähtöön (AMP Out C) myös oikean takakanavan signaali ja oikeaan takalähtöön (AMP Out D) vasemman takakanavan signaali.


3. Jotta takakaiuttimet toimivat Rear Fill -kaiuttimina niiden pitää toistaa L-R/R-L -signaalia. Aloitetaan sen toteuttaminen kääntämällä vasempaan takalähtöön (AMP Out C) tulevan oikean takakanavan signaalin vaihe. Kyseisen kanavan vaiheen pääsee kääntämään Input Mix Ratio -ikkunassa joka aukeaa tuplaklikkaamalla hiiren vasemmalla napilla Routing -seinällä AMP Out C -rivillä olevaa Rear R Full -laatikkoa. Input Mix Ratio -ikkunasta klikataan invert polarity ja sen jälkeen hyväksytään muutos painamalla OK.


4. Nyt on vasempaan takalähtöön (AMP Out C) tulevan oikean takakanavan (Rear R Full) signaalin vaihe käännetty (-50.0%). Sitten tehdään sama temppu oikeaan takalähtöön (AMP Out D) tulevan vasemman takakanavan (Rear L Full) signaalille.


5. Nyt on takakanavien Rear Fill -säätö tehty ja takalähdöistä lähtee L-R/R-L -signaalia.


6. Halutessasi voit myös kokeilla säätää center cancellationia muuttamalla signaalin määrän prosentteja.


Copyright © Powerset OY / Pasi Kalliojärvi. All rights reserved.