Autohifilaitteiston vinkuminen auton käydessä

Teksti: Pasi Kalliojärvi / Powerset Oy

Yleisin vika autohifilaitteistoissa on auton käydessä kuuluva kierrosten mukaan muuttuva vingunta. Kyseisen häiriöäänen aiheuttaa auton laturi. Mahdollisia syitä sen kuulumiseen autohifilaitteiston kautta on monia. Alla yleisimpiä syitä vingunnan kuulumiseen ja keinot jolla sen saa loppumaan tai ainakin pienenemään siedettävälle tasolle.


Yleisin syy vingunnan kuulumiseen on liian suurelle säädetyt vahvistimen linjasisääntulon tasonsäätimet (= GAIN/LEVEL-säätimet). Säätimet pitää säätää siten että ne ovat niin pienellä kuin vain vahvistimelle tulevan signaalin linjataso mahdollistaa. Mitä pienemmällä säätimet ovat sitä parempi on vahvistimen häiriöetäisyys. Kannattaa siis ensimmäisenä tarkistaa vahvistimen tasonsäädöt jos vinguntaa ilmenee. Vahvistimen säätäminen -ohjesivu löytyy Ohjeet -sivultamme.


Toinen yleinen syy vingunnan kuulumiseen on se että RCA-kaapelit ja virtakaapeli kulkevat lähekkäin ja laturihäiriö pääsee indusoitumaan virtakaapelista RCA-kaapeliin. Tämän ongelman välttämiseksi RCA-kaapelit kannattaa tuoda edestä taakse mahdollisimman kaukana virtakaapelista. Eli jos virtakaapeli tuodaan edestä taakse kuskinpuolta niin RCA-kaapelit kannattaa tuoda apukuskin puolta. Kaiutinkaapeleihin harvemmin häiriöitä indusoituu ja siksi niiden reitillä ei yleensä ole väliä. Jos haluaa vetää nekin varman päälle niin ne kannattaa vetää edestä taakse samaa reittiä RCA-kaapeleiden kanssa.


Kolmas yleinen syy vingunnan kuulumiseen on maapotentiaalieron aiheuttama maalenkki soittimen ja vahvistimen välillä. Maapotentiaaliero eli jännite-ero laitteiden maadoituksessa johtuu siitä että soitinta ei ole maadoitettu samaan maapisteeseen vahvistimen kanssa. Tämän ongelman saa korjattua tekemällä autoon yhden pisteen maadoituksen eli maadoittamalla soittimen, vahvistimet ja mahdollisen signaaliprosessorin samaan maapisteeseen. Vahvistimien maapisteestä (yleensä takaluukussa) viedään siis maakaapeli soittimelle. Koska veto takaluukusta kojelautaan on pitkä niin kaapelin tulee olla riittävän paksua (esim.10mm²) ettei liian ohut kaapeli aiheuta potentiaalieroa.


Jos ei halua/jaksa/viitsi tehdä yhden pisteen maadoitusta autoon niin maapotentiaalierosta johtuvasta vingunnasta voi yrittää päästä eroon RCA-linjan väliin asennettavalla linjaerotusmuuntajalla, joka erottaa soittimen ja vahvistimen galvaanisesti toisistaan.


Vingunta saattaa johtua myös vahvistimen huonosta maadoituksesta. Jos vika jatkuu vaikka vahvistimesta irroittaa RCA-kaapelit niin maadoituksessa on luultavasti jotain häikkää. Tässä tapauksessa kannattaa maadoittaa vahvistin johonkin parempaan paikkaan.


Vingunta saattaa johtua myös huonolaatuisen RCA-kaapelin huonosta häiriösuojauksesta. Tässä tapauksessa kannattaa vaihtaa RCA-kaapeli parempilaatuiseen.


Copyright © Powerset OY / Pasi Kalliojärvi. All rights reserved.