Alpine DSP-soitin 2WAY & 3WAY -tilat

Teksti: Pasi Kalliojärvi / Powerset Oy

Alla ohjeet miten suosittelemme käyttämään Alpinen 3-tie aktiisuotimella varustettua DSP-soitinta 2WAY tai 3WAY -tilassa erilaisten laitteistojen kanssa.

Tämä ohjesivu koskettaa ainoastaan alla lueteltuja Alpine DSP-soitin malleja.

Alpine UTE-92BT – Alpine CDE-193BT – Alpine CDE-W296BT


3WAY-tila

3WAY -tilassa soittimessa on 3-tie aktiivisuotimet ja linjalähdöt subbarille + keskiäänille + diskanteille

Alipäästö (LOW) subbarille ”SUBWOOFER”-lähdöissä 20 – 800 Hz
Ylipäästö (MID LOW) keskiäänille ”REAR/MID”-lähdöissä 20 – 800 Hz
Alipäästö (MID HIGH) keskiäänille ”REAR/MID”-lähdöissä 20 -20 000 Hz
Ylipäästösuodin (HIGH) diskanteille ”FRONT/HIGH”-lähdöissä 1 – 20 kHz

Diskanttien ylipäästön minimi jakotaajuus on 1kHz, mutta jakojyrkkyydeksi saa 0dB joten soitinta voi käyttää 3WAY -tilassa myös laajakaistojen kanssa jos niiden ylipäästön tekee vahvistimen HPF-suotimella. Soittimessa ei ole 3WAY -tilassa lainkaan lähtöjä takakaiuttimille vaan ainoastaan aktiiviselle 2-tie etupäälle + subwooferille.


Aktiivinen 2-tie erillissarja + subbari (3WAY-tila)

Aktiivisen 2-tie erillissarjan keskiäänien signaali otetaan soittimen ”REAR/MID”-lähdöistä ja niiden jaot tehdään soittimen ”REAR/MID”-lähdön ylipäästöllä (MID LOW) ja alipäästöllä (MID HIGH). Diskantit tulevat soittimen ”FRONT/HIGH”-lähtöjen perään ja niiden jako tehdään soittimen ”FRONT/HIGH”-lähdön ylipäästöllä (HIGH). Subbari tulee soittimen ”SUBWOOFER”-lähtöjen perään ja sen jako tehdään soittimen ”SUBWOOFER”-lähdön alipäästöllä (LOW).


Laajakaistoilla varustettu aktiivinen 2-tie etupää + subbari (3WAY-tila)

Laajakaistoilla varustetun aktiivisen 2-tie etupään midbassojen signaali otetaan soittimen ”REAR/MID”-lähdöistä ja niiden jaot tehdään soittimen ”FRONT/MID”-lähtöjen ylipäästöllä (MID LOW) ja alipäästöllä (MID HIGH). Laajakaistat tulevat soittimen ”FRONT/HIGH”-lähtöjen perään ja niiden jako tehdään vahvistimen ylipäästösuotimella (HPF). Soittimen ”FRONT/HIGH”-lähdön ylipäästön (HIGH) jakojyrkkyydeksi laitetaan 0dB/oct. Subbari tulee soittimen ”SUBWOOFER”-lähdön perään ja sen jako tehdään soittimen ”SUBWOOFER”-lähdön alipäästöllä (LOW).


Aktiivinen 3-tie erillissarja + subbari (3WAY-tila)

Aktiivisen 3-tie erillissarjan midbassojen ja keskiäänien signaali otetaan soittimen ”REAR/MID”-lähdöstä. Soittimen ”REAR/MID”-lähdön ylipäästösuotimella (MID LOW) tehdään midbassojen ylipäästö ja sen alipäästösuotimella (MID HIGH) tehdään keskiäänien alipäästö. Midbassojen alipäästö (LPF) ja keskiäänien ylipäästö (HPF) pitää tehdä vahvistimen suotimilla. Diskantit tulevat soittimen ”FRONT/HIGH”-lähdön perään ja niiden jako tehdään soittimen ”FRONT/HIGH”-lähdön ylipäästöllä (HIGH). Subbari tulee soittimen ”SUBWOOFER” -lähdön perään ja sen jako tehdään soittimen ”SUBWOOFER”-lähdön alipäästöllä (LOW).


Puoliaktiivinen 3-tie erillissarja + subbari (3WAY-tila)

Jos soitinta käytetään prosessorin ollessa 3WAY-tilassa puoliaktiivisen (midbassot aktiivisina) 3-tie erillissarjan kanssa niin midbassojen signaali otetaan soittimen ”REAR/MID”-lähdöstä ja niiden jaot tehdään soittimen ”REAR/MID”-lähdön ylipäästöllä (MID LOW) ja alipäästöllä (MID HIGH). Keskiääni+diskantti -parivaljakon signaali otetaan soittimen ”FRONT/HIGH”-lähdöstä. Soittimen ”FRONT/HIGH”-lähdön ylipäästön (HIGH) jyrkkyydeksi laitetaan 0dB/oct ja keskiäänien ylipäästö tehdään vahvistimen ylipäästösuotimella (HPF). Puoliaktiivisen 3-tien keskiäänen ja diskantin välinen jako tehdään passiivisuotimen avulla. Subbari tulee soittimen ”SUBWOOFER”-lähdön perään ja sen jako tehdään soittimen ”SUBWOOFER”-lähdön alipäästöllä (LOW).


Aktiivinen 2-tie erillissarja + takakaiuttimet + subbari (3WAY-tila)

Aktiivisen 2-tie erillissarjan keskiäänien ja takakaiuttimien signaali otetaan soittimen ”REAR/MID”-lähdöstä haaroittamalla signaali RCA Y-haarojen avulla ja niiden ylipäästö tehdään soittimen ”REAR/MID”-lähdön ylipäästöllä (MID LOW). Soittimen ”REAR/MID”-lähdön alipäästön (MID HIGH) jyrkkyydeksi laitetaan 0dB/oct jotta takakaiuttimille menee kaikki ylätaajuudet. Aktiivisen 2-tie erillissarjan keskiäänien alipäästö pitää tuolloin tehdä vahvistimen alipäästöllä (LPF) ja siten vahvistimen pitää olla sellainen että sen alipäästö menee riittävän ylös eli noin 4kHz asti. Takakaiuttimien taso etupäähän nähden säädetään sopivaksi takakaiuttimia soittavan vahvistimen GAIN-säätimellä. Diskantit tulevat soittimen ”FRONT/HIGH”-lähdön perään ja niiden jako tehdään soittimen ”FRONT/HIGH”-lähdön ylipäästöllä (HIGH). Subbari tulee soittimen ”SUBWOOFER”-lähdön perään ja sen jako tehdään soittimen ”SUBWOOFER”-lähdön alipäästöllä (LOW).


2WAY-tila

2WAY -tilassa soittimessa on 2-tie suotimet eli alipäästö subbarille ja ylipäästöt etu- ja takakaiuttimille. Soittimessa on 2WAY -tilassa linjalähdöt subbarille + etukaiuttimille + takakaiuttimille.

Alipäästö (LOW) subbarille ”SUBWOOFER”-lähdöissä 20-200Hz

Ylipäästö (HPF) etukaiuttimille ”FRONT”-lähdöissä 20-200Hz

Ylipäästö (HPF) takakaiuttimille ”REAR”-lähdöissä 20-200Hz


Etukaiuttimet + Takakaiuttimet + Subbari (2WAY-tila)

Etukaiuttimien signaali otetaan soittimen ”FRONT”-lähdöstä ja niiden ylipäästö tehdään soittimen ”FRONT”-lähdön ylipäästöllä. Takakaiuttimien signaali otetaan ”REAR”-lähdöstä ja niiden ylipäästö tehdään ”REAR”-lähdön ylipäästöllä. Subbari tulee soittimen ”SUBWOOFER”-lähdön perään ja sen jako tehdään soittimen ”SUBWOOFER”-lähdön alipäästöllä (SUBW LPF).


Copyright © Powerset OY / Pasi Kalliojärvi. All rights reserved.