Vahvistimen säätäminen

Teksti: Pasi Kalliojärvi / Powerset Oy

Ensimmäisenä kannattaa sisäistää se että vahvistimen GAIN/LEVEL -säädin ei ole mikään tehonsäätöruuvi vaan se on vahvistimen linjasisääntuloherkkyyden tasonsäädin jolla soittimelta tulevan linjasignaalin taso säädetään sopivaksi vahvistimen esiasteelle.

Se millä GAIN-säätimen asennolla vahvistin antaa maksimi tehonsa pihalle riippuu siis soittimen antaman linjajännitteen tasosta. Nykyajan soittimien linjalähtöjen taso on melko korkea (2V – 4V) ja siksi vahvistimien GAIN-säätimien pitää useimmiten olla hyvin pienellä että ne olisi oikein säädetty eikä vahvistinta siten yliohjattaisi. Vahvistin voi siis antaa maksimi tehonsa jo GAIN-säätimen ollessa minimiasennossa jos vahvistimeen kytketyn soittimen linjalähtöjen taso on korkea.

Lähes kaikissa vahvistimissa GAIN-säädin on minimissään silloin kun se on säädetty niin pitkälle vastapäivään kuin potikka menee. Useimmiten potikka osoittaa tuolloin kello 7 kohti. Jos säätimen asteikkona on sisääntulojännite niin GAIN on minimissään silloin kun se osoittaa mahdollisimman isoa sisääntulojännitettä kohti eli esimerkiksi yllä olevan GAIN-potikan kuvassa 6V -kohti.


Alla ohjeet vahvistimien GAIN/LEVEL -säätimien oikeaoppiseen säätämiseen kohta kohdalta. Voit lukea auton luona kännykästä näitä ohjeita samalla kun säädät autosi laitteistoa.

1. Käännä aluksi kaikkien vahvistimien GAIN-säätimet minimiin.

2. Jos soittimen perässä on etu- ja takakaiuttimet niin säädä FADER-säädin puoleen väliin. Jos subbari on kytketty soittimen takalähdön perään (REAR) niin mykistä subbari säätämällä FADER kokonaan eteen (FRONT). Jos soittimessa on subwooferlähtö, jonka perään subbari on kytketty niin säädä sen taso niin pienelle kun sen saa.

3. Säädä soittimen basso- ja diskanttisäädöt 0 -asentoon eli ei plussaa tai miinusta. Jos soittimessa on taajuuskorjain niin laita se FLAT -asentoon eli ei korjauksia.

Kannattaa huomioida se että taajuuskorjausten aiheuttama tehontarpeen kasvu menee logaritmisesti eikä lineaarisesti. Eli tietylle taajuudelle tehdyn taajuuskorjauksen aiheuttama tehontarpeen kasvu kyseisellä taajuudella menee alla olevien esimerkkien tapaan.

+3dB = 2 x teho
+6dB = 4 x teho
+9dB = 8 x teho
+12dB = 16 x teho

Taajuuskorjaukset aiheuttavat monesti sen että vahvistinta yliohjataan rajusti ja sen vuoksi vahvistimesta ulostuleva signaali menee särölle. Jos näin pääsee käymään niin särö luultavimmin polttaa vahvistimen perässä olevien kaiuttimien puhekelat. Palanut kaiuttimen puhekela ei ole koskaan takuunalainen vika koska se johtuu käyttäjän tekemästä käyttövirheestä. Joko elementille on mennyt liikaa tehoa tai sitten sitä on soitettu säröllä. Kumpikin aiheuttaa elementin puhekelan ylikuumenemisen ja lopulta palamisen.

4. Kytke soittimessa tai vahvistimessa mahdollisesti oleva Loudness tai muu vastaava bassonkorostus pois päältä (=0dB) ja pidä se aina pois päältä. Basson määrä säädetään subbarintasoa nostamalla – ei tietyllä taajuudella olevalla bassokorostuksella (=taajuuskorjauksella) jolla on helppo tuhota subbari tai pääkaiuttimet.

Eli esimerkiksi Loudness on yleensä +10dB korostus 100Hz taajuudella ja siten 2 x 100W/rms muille taajuusalueille antavan vahvistimen pitäisi antaa tuolle 100Hz taajuudelle yli 2 x 800W/rms. Tuskin tarvitsee kertoa että mikään vahvistin ei siihen pysty vaan vahvistinta yliohjataan tuolloin rajusti ja sen vuoksi vahvistimesta ulostuleva signaali menee särölle. Jos näin pääsee käymään niin särö luultavimmin polttaa vahvistimen perässä olevien kaiuttimien puhekelat. Palanut kaiuttimen puhekela ei ole koskaan takuunalainen vika koska se johtuu käyttäjän tekemästä käyttövirheestä. Joko elementille on mennyt liikaa tehoa tai sitten sitä on soitettu säröllä. Kumpikin aiheuttaa elementin puhekelan ylikuumenemisen ja lopulta palamisen.

5. Laita vahvistimesta (tai soittimesta) pääkaiuttimia (etu- ja takakaiuttimet) soittavien kanavaparien Ylipäästösuodin (HPF = HighPass Filter) päälle ja säädä sen jakotaajuus 60-80Hz riippuen siitä minkäkokoisia kaiuttimia käytät. Esimerkiksi 5.25″ ja 6.5″ kaiuttimille sopiva jako on 60Hz. Jos soittimen suotimen jakojyrkkyys on säädettävissä niin laita jaon jyrkkyydeksi 24dB/oct.

6. Laita soittimesta (tai vahvistimesta jos soittimessa ei ole LPF) subbaria/subbareita soittavan kanavan Alipäästösuodin (LPF = LowPass Filter) päälle ja säädä sen jakotaajuus 40-80Hz riippuen siitä minkäkokoinen subbari autossasi on ja minkä saundisesta subbaripäästä tykkäät. Jos soittimen suotimen jakojyrkkyys on säädettävissä niin laita jaon jyrkkyydeksi 24dB/oct. Jos käytät soittimen suodinta niin laita vahvistimesta LPF pois päältä. Jos vahvistimesta ei saa LPF pois päältä niin säädä sen taajuus niin korkealle kuin sen saa. Huomioi että jos nostat subbarin alipäästötaajuutta GAIN-säädön tekemisen jälkeen niin subbari soi kovempaa kuin matalammalla alipäästötaajuudella ja sen takia subbaria soittavan vahvistinkanavan GAIN-säädin pitää säätää uudestaan jotta se ei ole säädetty liian suurelle.

7. Jos subbaria soittavasta vahvistimestasi löytyy Subsonic-suodin tai ylipäästösuodin jonka alin jakotaajuus on niin alhaalla (esim. 15Hz) että sitä voi käyttää Subsonic-suotimena niin laita myös se päälle. Jos subbarisi on suljetussa kotelossa niin säädä Subsonic minimitaajuuteensa. Jos subbarisi on refleksikotelossa niin Subsonic kannattaa säätää 20-30Hz tienoille riippuen käyttämästäsi kotelon viritystaajuudesta.

8. Laita soittimeen soimaan joku hyvä saundinen biisi jolla on tukeva matalien taajuuksien äänitys. Itse olen käyttänyt vuodesta 2011 lähtien asiakkaiden laitteistojen tasojen säätämiseen Pitbull:in Planet Pit -albumilta löytyvää Rain Over Me -biisiä. Kyseinen biisi löytyy Spotifysta ja Tidalista. Älä käytä säätämiseen mitään bassolevyä jolla matalia taajuuksia on tahallaan korostettu jo äänitysvaiheessa.

9. Säädä soittimen Volume täysille. Jos soittimesta ulostuleva signaali säröytyy Volumen ollessa maksimi asennossaan, niin käännä volumea pienemmällä, kunnes ääni ei enää säröydy. Jätä Volume tähän asentoon.

10. Säädä pääkaiuttimia (etu ja takakaiuttimet tai pelkät etukaiuttimet) soittavien vahvistimien GAIN-säätimet siten, että kaiuttimista tuleva ääni ei mene särölle, kaiuttimien liike pysyy hyvin kontrollissa ja kaiuttimien puhekela ei pääse mekaanisesti pohjaamaan. Jos kyseessä on aktiivinen 2-tie etupää niin säädä ensin keskiäänien taso kohdalleen ja säädä sen jälkeen diskanttien taso siten että se on sopiva keskiäänien tasoon nähden ja etupää kuulostaa hyvältä. Jos kyseessä on aktiivinen 3-tie etupää niin säädä ensin midbassojen taso kohdalleen ja sen jälkeen keskiäänien sekä diskanttien tasot siten että ne on sopivat midbassojen tasoon nähden ja etupää kuulostaa hyvältä.

11. Kun olet saanut pääkaiuttimien tasot säädettyä kohdilleen on aika ottaa myös subbari mukaan peliin. Säädä soittimesta subbaria soittavan linjalähdön (REAR-lähtö tai SUBWOOFER-lähtö) taso täysille. Pidä Volume kokoajan samassa maksimiasennossa jossa ääni ei mene särölle.

12. Säädä subbaria soittavan vahvistimen GAIN-säädin siten, että subbarista tuleva ääni ei mene särölle, subbarin liike pysyy hyvin kontrollissa ja subbarin puhekela ei pääse mekaanisesti pohjaamaan. Helpoin tapa säätää subbarin taso kohdalleen on seurata subbarin liikettä ja säätää GAIN siten että subbarin liike ei mene liian lähelle elementin maksimi liikerataa jotta subbarin puhekela ei pääse pohjaamaan millään biisillä. Jos puhekela pääsee pohjaamaan niin se useimmiten vaurioituu ja aiheuttaa elementin hajoamisen.

13. Kun olet tehnyt GAIN-säädöt niin säädä soittimesta volume pienemmälle ja subbarintaso sopivaksi pääkaiuttimien tasoon nähden. Subintason säätäminen pääkaiuttimiin nähden suoraan soittimesta edellyttää sen että soittimessa on vähintään kahdet linjalähdöt ja että subbari on eri linjalähdön perässä kuin pääkaiuttimet.

Hyvä nyrkkisääntö vahvistimen GAIN-säätöjen tekemiseen on se että säädä ne siten että uskallat jättää soittimen volumen täysille kyseisellä säätöbiisillä vaikka puoleksi tunniksi ilman pelkoa kaiuttimien hajoamisesta. Eli vahvistimen ulostulotasoa ei kannata ikinä säätää liian lähelle elementtien keston äärirajaa ettet hajota kaiuttimiasi liian suurelle säädetyllä vahvistimella. Liian suurelle säädetyn vahvistimen aiheuttama kaiuttimen hajoaminen ei ole koskaan takuunalainen vika.


CLIP -ledillä varustetut vahvistimet

Muutamista autovahvistimista löytyy nykyään subwooferille ulostulevan signaalin särölle menosta varoittava CLIP-ledi. Säädä tuolloin vahvistimen subwooferia soittavan kanavan GAIN siten että CLIP-ledi ei vilku soittaessasi hanat auki alapäältään lujimpaa soivaa biisiä, jota sinulla on tapana soitella. Tuolla tavalla vahvistimesi säätämällä varmistat ettet polta subbarisi puhekelaa säröllä.

Myös CLIP -ledillä varustetun vahvistimen säätöjä tehdessä tulee noudattaa ylempänä kerrottuja ohjeita jotta varmistetaan ettei subwoofer pääse pohjaamaan ja siten puhekela vaurioitumaan pohjaamisen takia.


HUOM!!!

Älä säädä GAIN-säätimiä liian suurelle, koska jos ne ovat liian suurella niin saatat yliohjata vahvistinta tai syöttää kaiuttimille liikaa tehoa. Jos yliohjaat vahvistinta, niin vahvistimesta ulostuleva signaali menee särölle. Säröytyneellä signaalilla soitetut puhekelat ylikuumenevat ja useimmiten lopulta palavat. Säröllä poltettu kaiuttimen puhekela ei ole takuunalainen vika, koska puhekelan palaminen johtuu käyttäjän tekemästä käyttövirheestä.

GAIN-säätimet tulee säätää siten että kaiuttimille ei mene enempää tehoa kuin ne kestävät sähköisesti tai mekaanisesti. Liian suuri teho voi aiheuttaa puhekelan palamisen tai kaiuttimen mekaanisen tehonkeston ylittymisen. Mekaaninen tehonkeston ylitys tarkoittaa sitä että elementtiä soitetaan niin lujaa että elementin puhekela pääsee pohjaamaan ja siten vaurioitumaan. Liian suurella teholla poltettu tai vaurioitettu kaiuttimen puhekela ei ole takuunalainen vika koska se johtuu käyttäjän tekemästä käyttövirheestä.

Älä soita laitteitasi pitkään suurilla tehoilla. Pitkään suurilla tehoilla soitettaessa kaiuttimien puhekelat eivät pääse jäähtymään riittävästi vaan ne ylikuumenevat ja saattavat lopulta palaa. Pitkään suurella teholla soittamalla poltettu kaiuttimen puhekela ei ole takuunalainen vika koska puhekelan palaminen johtuu käyttäjän tekemästä käyttövirheestä.

Suojele myös kuuloasi! Suurilla äänenvoimakkuuksilla kuunneltu musiikki saattaa aiheuttaa kuulovaurion!

Mukavia kuunteluhetkiä oikein säädetyn laitteistosi parissa!