Miksi subbari ei soi kovaa vaikka vahvistimen GAIN-säädin on täysillä?

Teksti: Pasi Kalliojärvi / Powerset Oy

Soittimen sisäänrakennetun vahvistimen perään asennetut etu- ja takakaiuttimet sotkevat usein subbarin tason säätämisen kohdalleen. Sen takia on suositeltavaa asentaa subbarin sisältävässä laitteistossa etu- ja takakaiuttimet erillisen vahvistimen perään.

Jos etu- ja takakaiuttimet asennetaan soittimen sisäänrakennetun vahvistimen perään niin silloin kannattaa ehdottomasti hommata sellainen DSP-soitin jonka jakosuotimesta löytyy tasonsäätö etu- ja takakaiuttimille. Tuolla tasonsäädöllä saa tiputettua etu-ja takakaiuttimien tasoa niin paljon että soittimen VOLUME:n saa säädettyä täysille ilman että etu- ja takakaiuttimien toisto menee särölle. Kun VOLUME:n saa säädettyä täysille niin soittimen linjalähdöstä tulee kunnolla linjajännitettä ulos subbarin vahvistimelle. Alla esimerkkejä valikoimastamme löytyvistä DSP-soittimista, joissa on etu- ja takakaiuttimien tasonsäätö.

Jos kyseessä on perussoitin jolla ei saa tiputettua etu- ja takakaiuttimien tasoa niin soittimien sisäänrakennetun vahvistimen perässä olevien kaiuttimien toisto menee lähes aina särölle jo ennenkuin soittimen VOLUME on niin suurella että soittimen linjalähdöstä tulee kunnolla linjajännitettä ulos. Jos linjalähdöstä ei tule kunnolla linjajännitettä subbaria soittavalle vahvistimelle niin silloin vahvistimesta ei saada sille ilmoitettuja maksimitehoja ulos ja siten subbarista ei saada kaikkea iloa irti.

Soittimen linjajännitteen taso nousee logaritmisesti ( 1x / 2x / 4x / 8x / 16x ) VOLUME:a suuremmalle käännettäessä ja siten linjatasoa ei tule ulos juuri lainkaan jos jäädään kauaksi soittimen maksimi VOLUME tasosta. Otetaan esimerkiksi soitin jonka maksimi linjajännite on 2 Volttia. Jos maksimi VOLUME:sta jäädään kauaksi niin soittimesta ulostulevan linjajännitteen taso voi olla suurimmillaan vaikkapa vain 0.125V vaikka sen pitäisi olla sen 2V ( 0.125V / 0.25V / 0.5V / 1V / 2V ) jotta vahvistimesta saataisin kunnolla tehoa ulos.

Jos siis halutaan saada subbarivahvistimesta kaikki teho ulos etu- ja takaiuttimet sekä subbarin sisältävässä laitteistossa jossa ei ole kuin subbarille erillinen vahvistin laitteiston soittimena pitää olla DSP-soitin josta löytyy tasonsäätö etu- ja takakaiuttimille.

Jos soittimesta ei löydy tasonsäätöä etu- ja takakaiuttimille niin poista takakaiuttimet käytöstä. Kytke etukaiuttimet soittimen etulähdön (FRONT) perään ja subbari soittimen takalähdön REAR perään tai soittimesta löytyvän subbarilähdön perään. Tuolloin saat vaimennettua soittimen FADER-säätimellä etukaiuttimia niin paljon että saat väännettyä soittimen VOLUME:n maksimiasentoonsa ilman että etupään saundi menee särölle. Kun saat väännettyä VOLUME:n täysille niin soittimesta irtoaa kunnolla linjajännitettä subbarivahvistimellesi ja saat vahvistimestasi kaikki tehot irti.

Sitten kun saat soittimestasi kunnolla linjajännitettä subbarivahvistimellesi niin muista säätää vahvistimesi oikein ettet riko mitään. Alla linkki säätöohjeisiin.

Nautinnollisia kuunteluhetkiä oikein säädetyn laitteiston parissa!

Copyright © Powerset OY / Pasi Kalliojärvi. All rights reserved.