Ohjeet

Miksi radiokanavat eivät pysy soittimen muistissa?

Soittimeen sisään menevässä keltaisessa johdossa (BATTERY) pitää olla jatkuva virta, jotta soitin saa muistivirran myös soittimen ollessa sammutettuna. Jos jatkuva ja katkeava virta on kytketty väärinpäin niin soitin ei saa sammutettuna muistivirtaa ja tästä syystä soitin hukkaa muistiin tallennetut radiokanavat ja aloittaa CD-levyn soittamisen alusta aina soittimen käynnistyessä. Tarkista siis yleismittarilla jännitteen mittaamalla että soittimeen sisäänmenevässä keltaisessa johdossa on jatkuva virta.

Soittimen sisään menevässä punaisessa johdossa (ACC/INGINITION) pitää olla virtalukolta tuleva katkeava virta joka käynnistää soittimen kun virtalukosta laitetaan virrat päälle ja sammuttaa soittimen kun avaimet otetaan pois virtalukosta. Jos tässä johdossa kulkee jatkuva virta niin soitin saattaa olla sammutettunakin lepotilassa ja viedä sähköä niin paljon, että se tyhjää auton akun muutamassa päivässä.

Musta johto (GROUND) on soittimen maakaapeli joka tulee olla kytketty maihin.

Sinisestä johdosta (REMOTE/POWER ANTENNA) otetaan herätevirta vahvistimille ja mahdolliselle antennivahvistimelle.

Oranssi johto (DIMMER) on himmennyksen liitäntä jota ei yleensä kytketä minnekään.

Monen VAG-konsernin valmistaman auton (VW, Audi, Seat ja Skoda) alkuperäisessä soittimen ISO-liittimessä on kytketty jatkuva virta ja katkeava virta väärinpäin. Myös muutaman muun automerkin autoissa on esiintynyt samaa virhe kytkentää. Asian saat helposti tarkistettua mittaamalla yleismittarin avulla auton ISO-liittimestä onko jatkuva ja katkeava virta kytketty siihen oikeinpäin vai väärinpäin. Jos ne on kytketty väärinpäin niin saat kytkettyä ne soittimeen oikeinpäin liittämällä soittimen johtosarjan keltaisen ja punaisen johdon ristiin alla olevan kuvan mukaisesti. Eli kytket ISO-liittimeltä tulevan keltaisen johdon soittimen sisään menevään punaiseen johtoon ja ISO-liittimeltä tulevan punaisen johdon soittimen sisään menevään keltaiseen johtoon. Useimmiten soittimen johtosarjassa on valmiina ABICO-liittimet jotta tämä operaatio on helppo ja nopea toteuttaa. Jos ei ole niin sitten vaan punainen ja keltainen kaapeli puolesta välistä poikki ja kytket ne ristiin parhaaksi katsomallasi
liitostavalla ja suojaat liitokset.