Alpine DSP-soitin perussäädöt
Teksti: Pasi Kalliojärvi / Powerset Oy
Tämä ohjesivu on tehty helpottamaan asiakkaidemme Alpine DSP-soittimen käyttöönottoa. Yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa soittimen säätöjen tekemiseen ei ole. Tämä ohje kuvastaa ainoastaan tapaa jolla itse teen Alpine DSP-soittimien perussäädöt. Tämä ohjesivu koskettaa peruslaitteistoa johon kuuluu etukaiuttimet + takakaiuttimet + subwoofer.
Audio-valikko
Kaikki Alpine soittimen Audio säädöt tehdään Audio-valikossa.
EQ SETTING
Valitse Preset EQ ja sieltä FLAT eli kaikki taajuuskorjaukset pois.
Taajuuskorjausten aiheuttama tehontarpeen kasvu menee logaritmisesti eikä lineaarisesti. Eli tietylle taajuudelle tehdyn taajuuskorjauksen aiheuttama tehontarpeen kasvu kyseisellä taajuudella menee alla olevien esimerkkien tapaan.
+3dB = 2 x teho
+6dB = 4 x teho
+9dB = 8 x teho
+12dB = 16 x teho
Taajuuskorjaukset aiheuttavat monesti sen että vahvistinta yliohjataan rajusti ja sen vuoksi vahvistimesta ulostuleva signaali menee särölle. Jos näin pääsee käymään niin särö luultavimmin polttaa vahvistimen perässä olevien kaiuttimien puhekelat. Palanut kaiuttimen puhekela ei ole koskaan takuunalainen vika koska se johtuu käyttäjän tekemästä käyttövirheestä. Joko elementille on mennyt liikaa tehoa tai sitten sitä on soitettu säröllä. Kumpikin aiheuttaa elementin puhekelan ylikuumenemisen ja lopulta palamisen.
BASS ENGINE
Valitse OFF. Tämä on matalilla taajuuksilla oleva taajuuskorjaus joka pitää olla pois päältä samasta syystä joka on yllä EQ Setting -kohdassa selitetty.
MX ( Media Xpander)
Valitse OFF. Tämä on matalilla ja korkeilla taajuuksilla oleva taajuuskorjaus joka pitää olla pois päältä samasta syystä joka on yllä EQ Setting -kohdassa selitetty.
SUBWOOFER
Valitse ON. Soittimen subwoofer lähtö kytketään päälle tästä.
Time Correction
( Time Correction = Aikaviivesäädöt )
Alpine soitinmallien sisäänrakennetun DSP-prosessorin aikaviiveistä on hyvä sisäistää muutama asia. DSP-prosessorin kaikkien kuuden kanavan maksimi yhteenlaskettu aikaviive on 510-680cm soitinmallista riippuen. Minimi aikaviive on 0cm ja maksimi aikaviive on 336,6cm. Koska kaikkien kuuden kanavan maksimi yhteenlaskettu aikaviive on esimerkiksi 510cm niin maksimi aikaviivettä ei voi käyttää millekään kanavalle jotta säätövarat riittävät. Tästä syystä soittimen sisäänrakennettua DSP-prosessoria käytettäessä sopiva aikaviive lähimmälle kaiuttimelle on noin 150-200cm.
Alla hyvät perus aikaviiveet joilla pääset alkuun.
FRONT L = 190
FRONT R = 145
REAR L = 190
REAR R = 145
SUBWOOFER = 0
Useimmiten laitteistojen subbarin toisto on pahasti jäljessä etupäätä. Sen vuoksi laitan aina aluksi lähimmälle kaiuttimelle eli vasemmalle etukaiutimelle maksimi aikaviiveen (= 190cm) ja subille minini aikaviiveen (= 0cm) jotta etupään ja subin välille jää mahdollisimman paljon säätövaraa.
X-OVER
X-Over = Crossover eli jakosuodin. Alpine soittimesta löytyy etu- ja takakaiuttimille on ylipäästösuodin ( HPF = High Pass Filter) ja subbarille alipäästösuodin ( LPF = Low Pass Filter ). Sopiva pääkaiuttimien ylipäästö useimmiten on 63Hz ja jakojyrkkyys 24dB/oct. Sopiva subbarin alipäästö on monesti 50Hz ja jakojyrkkyys 24dB/oct.
FRONT / HPF / 63Hz / -24
REAR / HPF / 63Hz / -24
SUBWOOFER / LPF / 50Hz / -24
LEVEL
X-OVER valikosta löytyy myös LEVELs-säätö eli kaiutintasojen säätö. Kaiutintasojen säätö riippuu siitä jäävätkö etu- ja takakaiuttimet soittimen sisäänrakennetun vahvistimen perään vai tuleeko niille oma erillinen vahvistimensa.
Jos etu- ja takakaiuttimet jäävät soittimen sisäänrakennetun vahvistimen perään niin Speaker Level -säätöä kannattaa käyttää limitterinä etu- ja takakaiuttimelle. Etu- ja takakaiuttimien tasoa tiputetaan niin paljon että soittimen Volumen uskaltaa vääntää täysille ja jättää siihen ilman että minkään kaiuttimen signaali menee särölle ja tarvitsee pelätä minkään kaiuttimen hajoamista. Yleensä niiden säätö on tuolloin ollut noin -7dB – -9dB.
Soittimen volume pitää pystyä vääntämään täysille sen takia että soitin antaa linjalähtöönsä maksimi ulostulo jännitteensä – useimmiten 2V – vasta volumen ollessa täysillä. Kun volumen tasoa tiputtaa niin linjajännitteen taso tippuu logaritmisesti ( 2V –> 1V –> 0.5V –> 0.25V ) ja sen takia linjalähdön taso on todella surkea jos soitin on väärin säädetty ja volumea ei pysty vääntämään täysille.
Jos etu- ja takakaiuttimille tulee erillinen vahvistin niin sitten sopiva taso on 0dB.
Subwoofer Level
Subwooferin taso kannattaa säätää täysille eli 15 silloin kun subwoofer vahvistimen GAIN-säätöä on tekemässä ja etsimässä sitä subwoofer maksimissaan kestää. Tuo säätö tiputetaan sitten normaalisti kuunnellessa sille tasolle miten lujaa haluaa subin soivan.
Subwoofer Phase
Subwoofer phase eli subwooferin vaihe. Tämän säädön avulla saa käännettyä subbarin vaiheen. Kannattaa aina testata kummassa vaiheessa subbarin saundi yhtyy paremmin etupään saundiin.
NOR = Normal = 0°
REV = Reverse = 180°
Säätöjen tallennus
Säädöt saat tallennettua eri säätöalueiden jollekin kolmesta muistipaikasta painamalla yli 2 sekunttia Preset 1, Preset 2 tai Preset 3 -painiketta.
Nyt on soittimen perussäädöt tehty. Nautinnollisia kuunteluhetkiä!
Copyright © Powerset OY / Pasi Kalliojärvi. All rights reserved.